История за коронарна ангиопластика

Проблемите на сърцето

Как влияят стентовете и балонните катетри на качеството на живот

Невъобразима болка,” казва Гюнтер Прейс. Осемдесет и две годишният берлинчанин прави гримаса при спомена, но и неволно поставя ръка на сърцето. И в това няма нищо чудно, тъй като точно това е „проблемът на сърцето”, който го е тормозил почти 30 години. Прейс е на 56 години, когато получава първия си инфаркт.

Günther Preiss
Гюнтер Прейс (82), пациент със сърдечно заболяване от повече от 30 години, след едно от любимите му занимания.

Истории като тези показват до каква степен инфарктите оказват влияние върху живота на пациентите. Но той е жив и продължава да се възползва от напредъка на медицината. Така например стентовете и балонните катетри осигуряват по-слабо инвазивно лечение.

Фокусът на ангиопластиката е разширяването на стеснените кръвоносни съдове чрез стентове и балонни катетри, които осигуряват минимално инвазивно лечение. Самият стент не гарантира, че ще поддържа кръвоносните съдове отворени и че кръвта ще тече през тях, а дори може и да причини стесняване на кръвоносните съдове – рестеноза. Б. Браун помага да се намали рискът от стесняване като използва лекарствено покритие за стентовете. Последната иновация от Б. Браун в тази сфера е медикамент-излъчващи стент без полимери наречен Coroflex® ISAR. Той е разработен от Б. Браун в тясно сътрудничество с German Heart Center в Мюнхен, Германия.

„Този продукт осигурява контролираното освобождаване на медикамента sirolimus, за да се предотврати рестенозата. Покритието, заедно с лекарството, се абсорбират изцяло в рамките на три месеца, което би следвало да намали значително риска от последващи възпалителни реакции,” разяснява д-р Йорге Калисе, който отговаря за разработването на стентове в Б. Браун Vascular Systems в Берлин. През годините Б. Браун се утвърди като един от водещите европейски производители на продукти за интервенционална ангиопластика. В продължение на до дванадесет месеца пациентът също така трябва да взема лекарство, което не допуска струпването на тромбоцити, за да се избегне образуването на опасни съсиреци. Ако това е противопоказно, в зависимост от заболяването може да е за предпочитане въобще да не се поставя стент.

Системен партньор в кардиологията

Вместо това, лекарят може да постави и надуе балонният катетър с покритие от лекарства SeQuent® Please NEO по дължината на съдовата оклузия, друга иновация от Б. Браун за съдови оклузии. След което повърхността на балона освобождава медикамент, който подтиска растежа, постигайки продължителна вазодилатация без поставяне на стент. Лечението се извършва под локална анестезия и пациентът може да напусне болницата скоро след процедурата. „Това е минимално инвазивна, хирургическа техника, която се използва за механично разширяване на стеснени или запушени кръвоносни съдове, ” разяснява д-р Флек. Лечението се извършва под локална анестезия и пациентът може да напусне болницата скоро след процедурата.