От реалния живот – за реален живот

Поглед зад кулисите

Кой, какво и защо във връзка с годишния отчет

Миналата година за първи път конкретен човек беше в центъра на фокуса на годишния отчет на Б. Браун: Оле, семеен мъж от Бавария. Тази година това е Ксиаокиан, млада жена от Шанхай. Концепцията зад тази идея? Автентичност! „Идеята на нашия годишен отчет е да проследим ежедневието на даден човек. Даваме им възможност да споделят спомени, случки и образи от своя живот – както от ежедневието, така и паметни събития, и значими моменти,” казва д-р Бернадет Тилманс-Есторф, директор Корпоративни комуникации и корпоративни човешки ресурси.

Няма измислени герои, които да живеят въображаемите си животи

Това е смел подход, имайки предвид, че годишният отчет традиционно се занимава с факти, цифри и финансови резултати. Б. Браун целенасочено избягва да се ограничава в тези рамки, защото: „Сърцето на нашата корпоративна дейност винаги е свързано с хората, техният живот и здраве,” казва Холгер Мининг, ръководител на отдел Корпоративни публикации. Поради тази причина годишният отчет не разказва за измислени герои, които живеят въображаемите си животи в нереален свят, а за реални личности, които изживяват възходи и падения, търпят загуби и превъзмогват заболяванията – независимо дали са техни собствени или на близките им.

Фокусът винаги е върху здравето и ценностите в живота, без да се избягва темата за заболяванията. „Целта е да се разбере точно къде наистина помага Б. Браун и какво означава в конкретни измерения да се опазва и подобрява здравето и живота на хората,” казва Нина Скрисзовски, мениджър на проекти в отдел Корпоративно публикуване.

Знаехме, че на наследника на Оле няма да бъде лесно

Но как намирате човек, готов да ви допусне до толкова лични и съкровени моменти от живота си? „Без съмнение трябва да бъде някой открит и отзивчив, но също така и уверен в себе си и своята кариера, и готов да говори за тези неща,” споделя Холгер Мининг.

Оле показа всички тези неща и постави летвата много високо и то не само благодарение на сърдечността и прямотата си. „Бяхме наясно, че на наследника му няма да е лесно,” допълва Мининг. Като продължение на общата концепция, която ще се прилага поне три години, екипът знаеше от самото начало, че годишният отчет за 2016 г. ще бъде посветен на млада жена от Шанхай. Това естествено създава някои затруднения: трябва да се осигури координация между Мелсунген и Шанхай, както и между вътрешни и външни участници в проекта – агенти, фотограф, видео екип и не на последно място, колегите от отдел Маркетинг и управление на продуктите, а и научният и правният отдел. Всичко това трябваше да се синхронизира в рамките на стриктен график без възможност за забавяне. В края на краищата, датата на конференцията за обявяване на годишните финансови резултати – датата за публикуване на годишния отчет – не подлежи на промяна.

Винаги целеустремена – въпреки студа, ограниченията и извънредния труд

„Ако трябва да съм откровена, в началото на проекта си представях, че ще е по-лесно да създадем герои от нищото, отколкото да намерим някой в огромния метрополис Шанхай, чиято личност, отношение и ценности да съответстват на Б. Браун, и който би разкрил въпросната материя по подходящ начин,” спомня си Нина Скрисзовски. Холгер Мининг добавя: „Да намерим човек като Ксиаокиан, който е готов да ни позволи да надникнем в живота им по такъв очарователен и естествен начин е всичко друго, но не и лесно, но тя надхвърли всички мои очаквания. Точно както и миналата година с Оле, да се работи с нея беше фантастично преживяване. Тя винаги беше усмихната и целеустремена. Въпреки студа, ограниченото време и извънредния труд, по време на всички фото сесии и заснемането на видеото. Уверено и професионално – оставайки вярна на себе си през цялото време. Еталонът за героя догодина остава все така висок,” казва Холгер Мининг.

Къде живее той или тя остава строго конфиденциално, въпреки че подготовката вече е започнала. В края на краищата, екипът се придържа към мотото: След годишния отчет предстои годишен отчет. Все пак след публикуването имаше празненство. На него участваха двама човека, които бяха най-близки до годишния отчет, и които пристигнаха в Мелсунген специално за повода. Един от Бавария, а другият от Шанхай.

Работа в екип: (отляво надясно) Холгер Мининг и Нина Скрисзовски (корпоративни публикации) с главните герои на годишните отчети, Оле и Ксиаокиан, и нейният партньор Бил.