Нова свобода

Нова свобода

Все повече хора се грижат за здравето си вкъщи с лечения, които преди това изискваха интензивни болничен престой.

Терапии в домашни условия: по-бързо възстановяване?

Клаудиа и Матиас Хатчер имат необичайно хоби: съпрузите са малко над четиридесет годишна възраст и обичат филмите на Marvel. В миналото често са ходили на кино заедно, за да гледат „Железният човек“ и „Невероятният Хълк“. Също така са посещавали ежегодно геймърската конвенция Gamescom в Кьолн. След 2018 г. обаче това става почти невъзможно. 

Claudia and Matthias Hatscher

След прекаран инфаркт и поради различни съществуващи заболявания, бъбреците на Матиас започват да отслабват. Бъбречната трансплантация е неуспешна и той се нуждае от диализа. „Преди нещо такова да случи, човек просто не може да си представки какво е“, казва Клаудиа Хатчер. Диализата означава най-вече изгубено време. Пациентите трябва да посещават диализен център минимум три пъти седмично – и не могат да избират времето на посещенията си. След като пристигнат, пациентите трябва да чакат между четири и шест часа преди апаратите да завършат пречистването на кръвта им от отровни вещества. При здрави хора този процес се извършва от бъбреците. Ако на пациентите на диализа се налага да работят, за да живеят, животът им се състои само от диализа и работа. „И пътуване до центъра и обратно“, добавя Клаудиа Хатчер. „Нормален семеен живот вече е невъзможен. Трите ни деца наскоро бяха навлезли в зряла възраст и наистина ни се искаше да имаме отново време за нас.“ Вместо това, миналата година двойката от Баасвайлер се оказва с почти изчерпани ресурси.

Но тогава семейство Хатчер научава за възможността диализа да бъде провеждана в домашни условия и се свързва с B. Braun. Медицински екип извършва някои реконструкции по апартамента, за да бъде монтирано оборудването, докато в продължение на няколко седмици семейство Хатчер посещават интензивни обучителни курсове. Сега Матиас Хатчер пречиства кръвта си в вкъщи, с помощта на своята съпруга и мобилен екип от обгрижващ персонал – в стая, ремонтирана специално за тази цел.

„Ключът към успешното лечение в домашни условия е фактът, че пациентите не са сами. От основно значение е присъствието на семейство или приятели, които да помагат, и на компетентен обгрижващ персонал, който да следи лечението.“

– Проф. д-р Хайке Спадерна, преподавател по здравна психология в Университета в Трир

B. Braun: безопасни и висококачествени терапии в домашни условия

Днес има все повече терапии, които са разработени до ниво, което позволява на пациентите сами да ги изпълняват, с помощ от компетентни специалисти. B. Braun разработва различни програми, за да подкрепи тази тенденция и да предложи безопасна, висококачествена терапия за домашни условия. Те включват програма за домашна химиотерапия в Тайланд, грижи при стома в домашни условия в Ирландия, парентерално хранене в домашни условия във Великобритания и диализа в домашни условия в Германия.

Обучаването на хората вкъщи, в собствената им всекидневна, вместо в болницата, е подход, който подобрява качеството на живот на много пациенти. „Хора с тежки или хронични заболявания често страдат от депресия и тревожност. Имат усещането, че са безсилни и че почти са изгубили контрол върху собствения си живот“, казва Хайке Спадерна, преподавател по здравна психология в Университета в Трир. Възможността да избереш времето за терапията и да разполагаш с повече време за себе си и за семейството е голямо облекчение що се отнася до менталното здраве.

„Ключът към успешното лечение в домашни условия обаче е фактът, че пациентите не са сами. От основно значение е присъствието на семейство или приятели, които да помагат, и на компетентен обгрижващ персонал, който да следи лечението“, подчертава здравният психолог. Ако тези условия са налице, лечението в домашни условия е огромно психологическо предимство.

Клаудиа и Матиас Хатчер поръчват всички необходими материали чрез специално приложение. Посещавани са редовно от отдела за техническо обслужване по домовете на B. Braun за поддръжка и съдействие за апаратурата. Диализаторът им е свързан с интернет и предава всички основни данни, като например тегло или кръвно налягане на пациента, към лекарите в диализния център. Ако има проблеми или несъответствия, семейство Хатчер се обажда на своя диализен инструктор в B. Braun. Ако той не е на разположение, горещата линия за обслужване на B. Braun е в постоянна готовност да окаже съдействие. Матиас шофира до диализния център близо до Ерфщат (в община Кьолн) веднъж месечно за контролен преглед.

„Диализата в домашни условия предлага огромни предимства, дори и от медицинска гледна точка. Хората, които получават лечението си вкъщи, са по-здрави и имат по-добри резултати от пациентите в диализните центрове.“

– Симоне Клайн, ръководител на отдела по услуги за хемодиализа в домашни условия в B. Braun в Германия

Постига ли терапията в домашни условия същата ефективност и безопасност като тази в болнични условия? Някои пациенти се страхуват, че вкъщи ще получат само второкачествено лечение. Това съвсем не е така, като се има предвид колко окуражаващи сведения се получават от всички тези проекти за лечение в домашни условия. „Диализата в домашни условия предлага огромни предимства и от медицинска гледна точка. Хората, които получават лечението си вкъщи, са по-здрави и имат по-добри резултати от пациентите в диализните центрове“, споделя Симоне Клайн, ръководител на отдела по услуги за хемодиализа в Германия. Причината за това е ясна: в диализния център пациентите се подлагат на процедурата три пъти седмично. Като резултат в кръвта се натрупат токсини и състоянието на пациента се влошава, особено през дългото прекъсване през уикенда. „Вкъщи пациентите могат да се подлагат на диализа по-често или за по-дълъг период, като по този начин се елиминира паузата в лечението през уикендите. Те лесно могат да впишат диализата в ежедневието си. Освен това увеличеното време за диализа и намаленият стрес при процедурата щадят тялото и не изтощават толкова пациента.“ Повечето пациенти на диализа нямат възможност да работят. Телата им са твърде изтощени от диализата, която често пъти трябва да бъде извършена възможно най-бързо. Матиас Хатчер успява да продължи да работи. Работи на пълно работно време като офис служител.

„Пациентите, които получават подкрепа от нас в домовете си и извършат сами вливанията, не само имат по-добро качество на живот, а при тях има и по-малка вероятност от повтарящо се влошаване на състоянието и възникване на усложнения, и също така като цяло се възстановява по-бързо.“

– Збигнев Запаловски, Бизнес мениджър в B. Braun Шефилд и отговарящ за програмата за Домашно парентерално хранене във Великобритания

Когато се налага пациенти да бъдат хранени парентерално, при тях също възстановяването протича по-бързо вкъщи, отколкото в болницата. Хора, които разчитат на тази форма на хранене, страдат от заболявания на храносмилателната система, като например чревна обструкция или рак на хранопровода. Налага се да бъдат хранени интравенозно, защото храносмилателната им система вече не може да изпълнява тази задача – при някои това може да е терапия през целия живот. „Пациентите, които получават подкрепа от нас в домовете си и извършат сами вливанията, не само имат по-добро качество на живот, а при тях има и по-малка вероятност от повтарящо се влошаване на състоянието и възникване на усложнения, и също така като цяло се възстановява по-бързо“, разказва Збигнев Запаловски, който ръководи проекта на B. Braun Шефилд за домашно парентерално хранене във Великобритания. В сравнение с пациентите в болници, пациентите на домашни грижи показват и по-добро спазване на терапията. Това означава, че са по-добре подготвени да изпълняват терапията и, например, е по-малко вероятно самоволно да спрат да приемат лекарствата си. „Пациентите, на които се налага доживотно да се справят с такава неприятна процедура, са изключително щастливи, когато имат възможност да нормализират ежедневието си в максимална степен“, подчертава Запаловски.

По-рационално използване на болнични ресурси

Освен подобреното качество на живот за пациентите, терапиите в домашни условия имат и друго предимство: спестяват ресурси, които могат да бъдат насочени към правилните места. Това се вижда особено ясно в проекта за ракова терапия в Тайланд. Лекарите в болница „Раматибоди“ в Банкок вече няколко години лекуват част от раковите пациенти в домовете им и се възползват от опита и инфраструктурата, предоставена от B. Braun. Пациентите не са принудени да прекарват седмици в болнично легло за химиотерапията, което все още е често срещана практика в Тайланд. „За съжаление в Тайланд е налице рязко увеличаване на случаите на рак“, споделя Фичай Чансривонг, завеждащ отделението по онкология. В момента лекарите в болниците лекуват около 1000 случая годишно. „Има средно увеличение от 300 души при хората, на които е необходима химиотерапия.“ На този етап обаче болницата не може да осигури повече легла и персонал. Налага се лекарите да връщат хората вкъщи без лечение.

Пациент по време на терапия в болница „Раматибоди“ в Банкок

Болничното лечение е скъпо и разходите за персонал са високи. За болница „Раматибоди“ трябваше да бъде намерено решение, което да гарантира добро, достъпно лечение и спестяване на ресурси. Здравните системи на индустриализираните западни държави, като например САЩ и Германия, решават проблема, като правят лечението по-ефективно: в Германия например средната продължителност на болничния престой е намаляла от около 13 дни през 1992 г. до около седем през 2018 г. Когато това е възможно, пациентите се прибират вкъщи веднага, след като състоянието ми го позволи, и след това получават амбулаторно лечение. Така ресурсите се използват по-рационално, а изследванията показват, че в много случаи ранното изписване носи здравни ползи за пациентите. Преди три години Чансривонг и директорът на болницата Сурасак Леелаудомлипи слагат началото на новата програма в отделението по онкология за грижи в домашни условия: пациентите получават дозите от необходимия им медикамент в болницата или от аптека, след което се връщат вкъщи. В някои случаи дори получават медикамента в дома си. Специално обучени медицински сестри, с които може да бъде осъществен контакт по всяко време чрез приложение или по телефона, са на разположение при възникването на въпроси или проблеми. Преди да започне лечението членове на семейството, които ще се заминават с обгрижването, трябва да преминат кратък курс на обучение в болницата. 

Около 600 от пациентите на тази голяма болница в момента получават някаква степен на лечение в домашни условия. „От самото начало на проекта искаме пациентите да ни разкажат за качеството си на живот и правим съпоставка на резултатите от лечението с тези при пациенти, които остават в болницата“, казва Чансривонг. Пациенти, които получават терапия в домашни условия, посочват по-високо ниво на удовлетвореност и резултатите от лечението са също толкова добри, колкото и при болничните пациенти. „При пациенти с терминално заболяване терапията в домашни условия удължава живота им средно с няколко месеца.“ Освен това, благодарение на спестените разходи и пространство, повече хора могат да получат адекватни медицински грижи. Има по-голям брой свободни болнични легла за пациентите, които спешно се нуждаят от тях. Опитът се оказва толкова положителен, че директорът на болницата Леелаудомлипи вече прави по-големи планове: „Целта ни е първо да осъществим програмата в съседна болница и след това на национално ниво“.

Тази дилема съществува и в Германия: здравният персонал е недостатъчен и болниците са под значителен натиск да намалят разходите – независимо от това пациентите имат нужда от безопасно и ефективно лечение. Терапиите в домашни условия могат да помогнат пациентите да получат именно това. Например за пациента на диализа Матиас Хатчер и съпругата му. „Успяхме да си върнем живота“, казва Клаудиа Хатчер. „И утре ще отидем на кино.“